Over Wouter Muller (Bandoeng 1947 – Enschede 2022)

indischhartWouter Muller (1947-2022) was een singer-songwriter en muzikant van Indische afkomst. Maakte vele jaren muziek en werd bekend met de Oost-Nederlandse folkgroep ‘Jakkes’  waarmee hij 2 elpees opnam. Wouter richtte in zijn woonplaats Enschede de groep ‘Quasimodo’ op die tot 1999 de begeleidingsband was van Willem Wilmink. Met Quasimodo maakte Wouter diverse theaterprogramma’s, de cd ‘Achterlangs’ en de (kinder)cd ‘Verboden voor Kinderen’. Wouter schreef zijn eigen muziek en teksten (Nederlandstalig) en componeerde behalve voor Willem Wilmink ook voor o.a. Wieteke van Dort. In 1997 keerde Wouter voor het eerst terug naar zijn geboorteland, het huidige Indonesië. Met deze ervaring maakte hij de muziekvoorstellingen ‘Wat is een Indo?’ en ‘Indisch Hart’. Wouter muller bracht vijf cd-albums en 1 DVD uit.

 

“Wouter Muller kan in zijn eentje verantwoordelijk gehouden worden voor een nieuwe muziekstroming: de Neder-Indopop. Openhartig en liefdevol verwoordt hij het gevoel van velen die in Indië hun wortels hebben… Daarbij betoont hij zich een warm voorstander van de multiculturele samenleving. In dat opzicht acht ik zijn werk in een tijd als deze van buitengewoon belang”
– (Ernst Jansz, musicus, schrijver).

Met zijn liedteksten bezong hij het verhaal van iemand die vanuit zijn Indische afkomst zijn eigen weg zoekt. Geen lofzang op ‘tempo doeloe’ of de verloren gordel van smaragd, maar een even liefdevolle als kritische blik op de Indische cultuur en de prijs van aanpassing aan een andere cultuur. Soms met een ontroerend eerbetoon, dan weer met veel humor. Het is Indisch en niet-Indisch tegelijk, maar indringend, aangrijpend en van begin tot eind recht-uit-het-hart. Met sfeervolle luisterliedjes en swingende rock, met een lach en een traan reeg Wouter Muller zijn teksten en muziek aaneen tot een meeslepend verhaal.

indischhart2

“Omlijst door een smakelijk muzikaal mengsel van rock&roll, blues en country verwoordt Muller trefzeker het verleden en heden van de Indische gemeenschap in Nederland”
– (Trouw).

Hij is wel eens de ‘Boudewijn de Groot van de Indo’s’ genoemd of ‘de troubadour van de Indische hedendaagse muziek’ of ‘de nieuwe Indische stem’. Hij gaf inderdaad een stem aan vele Indische Nederlanders. Zijn indringende teksten en sfeervolle muziek, zijn gedreven speelwijze en bevlogen zang laten je niet onberoerd.
Ook buiten Nederland is Wouters muziek niet onopgemerkt gebleven. Hij heeft diverse concerten gegeven voor de Indische gemeenschappen in de VS (California en Florida), Australië en als muzikaal begeleider meegewerkt aan verschillende groepsreizen naar Java, Bali en Sumatra.

“Wat Wouter Muller waardevol maakt, is dat hij vanuit een persoonlijke invalshoek algemene gevoelens weet te verwoorden. Nu eens geen bezongen ‘voorbije liefdes’ en ‘betere wereld’ maar liedjes van een bevlogen man die zijn Indisch hart op de goede plek heeft”
– (Twentse Courant-Tubantia)

 

13