Artikel de Stentor. Door Tessa van Vuuren

Apeldoorn – Wouter Muller presenteert morgen zijn vijfde cd ‘Verleden Land’ in Gigant. De muzikant van Indische afkomst laat zich in zijn muziek inspireren door de geschiedenis van zijn geboorteland. Twee muziekreizen die hij afgelopen jaren door Indonesie maakte, leverde hem een dubbel-CD op. Hij behandelt in zeventien nummers pittige onderwerpen uit de Indische geschiedenis, zoals de Indonesische geschiedenis, zoals de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd en het zelfmoordritueel ‘Puputan’ op Bali. “Met mijn muziek wil ik de geschiedenis bespreekbaar maken, omdat de eerste generatie Indiers dat nooit heeft gedurfd”, legt Muller uit. “En dat is doodzonde. Het begrijpen van de geschiedenis is ook belangrijk voor het heden en de toekomst.”
De onderwerpen liggen dan wel gevoelig, maar de Indische gemeenschap reageert volgens de muzikant positief. “Ze zijn ontroerd, blij dat ik durf te zeggen wat zij altijd dachten. Dat motiveert mij nog meer om door te gaan met mijn muziek”. Muller dacht lange tijd dat het Nederlandse publiek ongeïnteresseerd zou zijn maar het tegendeel blijkt. “Veel oudere Nederlanders vertellen me dat ze dankzij de voorstelling bevatten wat er destijds in Indonesie is gebeurd. Maar ik krijg ook hele mooie reacties van mensen die niets met Indonesie hebben. Ze begrijpen het verhaal, en die verhalen zijn niet altijd typisch Indisch. Het zijn onderwerpen die in elk lang terugkomen. Mijn teksten zijn universeel en dat raakt de mensen.”
Wouter Muller begint morgen om 20.00 uur in de theaterzaal van Gigant. Een kaartje kost € 12,50. De cd is ter plekke te koop.

Bekijk hier het krantenartikel.

0

Deel

Geen reacties

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>