Het huidige cultuuraanbod in Twentse theaters is geen afspiegeling van de bevolkingssamenstelling constateert panellid Wouter Muller. Dat moet en kan volgens hem anders. Hij doet voorstel.

‘Het cultuurbeleid van Enschede is véél te wit!’ Dit riep ik op onlangs tijdens een discussie over het Enschedese cultuurbeleid. Met zo’n honderd mensen waren we daarvoor door de gemeente uitgenodigd in theaterzaal Kleine Willem. Mijn uitroep kreeg weinig bijval. Enigszins begrijpelijk vond ik dat wel, want om me heen kijkend zag ik dat ik vrijwel de enige gekleurde persoon in de zaal was. Toch verliet ik enigszins teleurgesteld voortijdig de bijeenkomst.

De studenten in de zaal leefden ontzettend mee

Maar het onderwerp bleef me toch bezighouden. Hoe kan dit anno 2022 nog bestaan? Zijn al die gesprekken over diversiteit en inclusief beleid dan allemaal voor nop geweest? Is al het geld dat Enschede aan cultuur besteedt dan niet voor iedereen bedoeld? We betalen er toch allemaal voor? Ongeacht onze afkomst en kleur?

Geen afspiegeling
Ik besloot er thuis nog eens goed voor te gaan zitten. Hoe zit het eigenlijk met de diversiteit hier? Wel, Enschede telt momenteel 160.515 inwoners van 160 (!) verschillende nationaliteiten. Daarvan zijn er 110.132 van autochtone afkomst (68,35 procent), 21.119 (13,15 procent) van westerse migratieafkomst en 29.264 (18,29 procent) van niet-westerse migratieafkomst (bron: allecijfers.nl).

Daaruit concludeer ik dat het huidige cultuuraanbod totaal geen afspiegeling is van de bevolkingssamenstelling. En voorzichtig durf ik te veronderstellen dat dit in de andere Twentse steden niet anders zal zijn.

Dus overal in onze regio doet het cultuuraanbod én het gemeenschapsgeld dat ermee gemoeid is totaal geen recht aan de bevolkingssamenstelling, maar komt het eenzijdig ten goede aan een dominante witte meerderheid! Is dat een schokkende conclusie of niet?

En als je als stad een cultuurbeleid wilt, dat wél meer recht doet aan diversiteit, hoe moet dat dan? Ik kwam er niet uit, het vraagstuk ging mijn pet te boven.

Totdat ik nog geen twee weken later volkomen onverwacht een antwoord kreeg. Nota bene in diezelfde Kleine Willem. Daar was ik getuige van een uitvoering van ‘Huize Enschede’. Een theatervoorstelling over het Enschedese studentenleven, geschreven door Bran Remie en geproduceerd door het Wilminktheater.

Al voor aanvang zat de zaal tot de nok toe vol met luidruchtige studenten. Een publieksgroep die je normaal nooit in een theaterzaal ziet en zeker niet zo massaal. Wat was hier gebeurd?

Wel, theater en regisseur hadden besloten om niet vóór maar mét deze publieksgroep een theaterserie te maken over het huidige studentenleven. Daarvoor zijn ze naar vele Enschedese studentenhuizen gegaan, hebben daar vele gesprekken gevoerd en heel veel verhalen opgehaald. De theatrale verwerking daarvan kwam ook in samenwerking met studenten tot stand. De studenten zijn dus van begin tot eind bij het maakproces betrokken.

Herkenbaar beeld
Resultaat? Een uiterst boeiende voorstelling. De studenten in de zaal leefden ontzettend mee. De voorstelling bood hun duidelijk een zeer herkenbaar beeld van het huidige studentenleven. Uit het ovationele applaus na afloop bleek hoe zeer ze de voorstelling wisten te waarderen.

Op bovenstaande wijze heeft het theater studenten als nieuwe publieksgroep zichtbaar gemaakt, zowel voor zichzelf als voor anderen (zoals ik).

En naderhand dacht ik: wat dit theater in samenwerking met deze publieksgroep voor elkaar kreeg, kan dat ook niet met andere publieksgroepen? Publieksgroepen die je ook zelden of nooit in een theater ziet?

Zullen de Twentse theaterzalen langs deze weg ook niet massaal bezocht kunnen worden door de duizenden inwoners van Surinaamse, Indische, Syrisch-orthodoxe, Turkse of Marokkaanse afkomst? Die op het podium een voorstelling zien waar ze zelf aan hebben meegewerkt? Die hún verhaal vertelt? Een verhaal waar ze zichzelf en hun eigen cultuur in herkennen?

Kom op Twentse theaters! Hier ligt een geweldige, kleurrijke uitdaging!

Origineel artikel uit Tubantia
https://www.tubantia.nl/enschede/cultuurgeld-is-voor-iedereen-dus-kom-op-theaters~abdbcd5d/

1

Deel