foto's Wouter Muller PMB jpg003

Op 9 september vindt in Arnhem weer de jaarlijkse herdenking plaats voor de slachtoffers van de zeetransporten tijdens de Japanse bezetting. In park Bronbeek is weer een uitgebreid programma georganiseerd, waar o.a. Wouter Muller aan meewerkt. Hij zal deze keer live het lied ‘De Zee’ vertolken dat hij speciaal voor dit onderwerp schreef.

De slachtoffers van de zeetransporten zijn helaas voor de meeste Nederlanders nog steeds een totaal onbekend onderwerp uit de 2e wereldoorlog. Het gaat om ongeveer twintigduizend (!) doden die als krijgsgevangenen gestorven zijn tijdens hun transport in Japanse schepen. Die werden het doelwit van geallieerde (torpedo)aanvallen, die niet wisten dat het om transporten ging van krijgsgevangenen. Mede door het ontbreken van witte vlaggen volgens internationale afspraken (Conventie van Genève) en soms ook de zichtbare aanwezigheid op deze schepen van Japanse vliegtuigen, werden deze schepen aangezien als oorlogsdoelwit. Met alle tragische gevolgen van dien. Het meest bekende drama is de ondergang van de ‘Junyo Maru’, waarbij ruim 1600 merendeels Nederlandse krijgsgevangenen de dood vonden.

Deel

2 comments

my uncle drowned when he was transported by ship and they got torpedoed!

Mijn vader werd met de ss ,,Tamahoku Maru ” naar Nagasaki vervoerd , maar is daar NOOIT aangekomen. In de baai van Goto, in het zicht van Nagasaki, werd het schip getorpedeerd door de amerikaanse onderzeeboot USS ,,Tang”. Op gesloten in het ruim ,maakte hij geen kans om te overleven.