Een pasar malam is in Zuidoost-Azië (Indonesië, Maleisië en Singapore), maar ook in Taiwan en Hongkong, een markt die ’s avonds opengaat. Men verkoopt er groente, fruit en andere etenswaren, maar ook speelgoed, kleding en muziek. Het is een markt voor koopjes, vaak bijvoorbeeld namaak-merkgoederen. Behalve als centrum van de avondhandel fungeert een pasar malam vaak ook als toeristische attractie. Een pasar malam is meestal maar een paar dagen per week open.

Een pasar malam in Nederland is een soortgelijke markt, hoewel die lang niet alleen ’s avonds wordt gehouden. Het is een ontmoetingsplaats voor alles wat met Indonesië en de Indonesische of Indische cultuur te maken heeft. Pasar malams worden jaarlijks in veel gemeenten gehouden. De bekendste en grootste is lange tijd de Pasar Malam Besar in Den Haag geweest, die ieder jaar in mei op het Malieveld wordt gehouden en die sinds 2009 Tong Tong Fair heet. De belangrijkste reden voor de naamswijziging was om verwarring met de tientallen navolgers elders in Nederland (ook in Den Haag) te vermijden, die door andere organisatoren worden opgezet. Met name het uitgebreide internationale culturele programma (sinds 2005 aangeboden onder de naam Tong Tong Festival) kwam onvoldoende voor het voetlicht door de naamsverwarring. Sinds 2010 wordt op het Malieveld de Pasar Malam Indonesia door de Indonesische ambassade in Nederland georganiseerd.

Deel

1 reactie

Paulus Santané (Laudaka)

Hoe laat begint het? En hoe laat eindigt het? En hoe laat treedt u op?

Geef een reactie

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>