Zowel roots als muziek kwamen veel aan bod tijdens de 25-daagse reis door Java en Zuid-Sulawesi. Georganiseerd door Merapi Tour&Travel en begeleid door Wouter Muller. Krontjongmuziek in kampung Tugu, anklung in Bandung, bamboemuziek in Torajaland, Ramayana in Yogyakarta en natuurlijk optredens van Wouter zelf waren maar enkele van de vele hoogtepunten die deze reis te bieden had.

ROOTS&MUSIC REIS MET WOUTER MULLER

Van 21 september tot 15 oktober 2014 maakten vier personen met de Indische singer-songwriter Wouter Muller weer een Roots&Music-reis mee in Indonesië. Voor deze keer had Merapi Tour &Travel een reisprogramma opgesteld voor Java en Zuid-Sulawesi. De reis begon in Jakarta met een citytour en een bezoek aan de oude vissershaven, Sunda Kelapa en de oude binnenstad. In Jakarta werd kampung Tugu bezocht, de bakermat van de krontjongmuziek. Het beroemde krontjongorkest van Tugu speelde samen met Wouter 2 uur lang de sterren van de tropenhemel. Van Jakarta via Depok naar Bogor en Bandung, de geboortestad van Wouter, met o.a. een bezoek aan een prachtige anklungmuziekvoorstelling in de bekende school van Pak Udjo. Het verblijf in Lembang met uitzicht op de beroemde Tangungan Prau en wandeling door een natuurpark werd vervolgd door een prachtige tocht door de sawahs buiten Bandung.

Daarna een bezoek aan het indrukwekkende vulkanische gebergte van Papandayan (bij Garut) en vervolgens op weg naar Baturaden (Midden-Java). Daar had men een geweldig programma voor ons op touw gezet met junglewandeling, warmwaterbronnen met massage en een grote feestavond met zang, dans, muziek en een overheerlijk diner. Als ambassadeur van de stichting Tileng was Wouter Muller met zijn reisgenoten eregast te midden van allerlei autoriteiten en de lokale bevolking. We bezochten ook de prachtige ontwikkelingsprojecten die hier lokaal zijn opgezet en door de stichting Tileng ondersteund worden (www.tileng.nl).

Van Baturaden via een bezoek aan de Borobudur naar Yogyakarta met o.a. een bezoek aan het Waterpaleis, een betjaktocht naar de Malio Boro en een geweldige voorstelling van het beroemde Ramayana-verhaal bij de Pramadan-tempel. Een treinreis naar Jombang, bracht ons via Padang in Malang (met lunch bij Toko Oen) en vervolgens naar Surabaya.
Bezoek aan ereveld Kembang Kuning, winkelen in de grote malls en overnachting in het gerenommeerde hotel Majapahit (voormalig Oranjehotel) sloten onze reis over Java af.

Indonesië: ‘een land dat je nooit meer loslaat’

Met een binnenlandse vlucht naar Makassar werd de reis vervolgd naar Sulawesi. Een bezoek aan Fort Rotterdam in Makassar en daarna een lange busrit naar Rentapau om een aantal dagen het land van de Toraja’s te verkennen. We maakten intensief kennis met de totaal andere Toraja-cultuur met buffelmarkten, prachtige ceremonies rond huwelijk en begrafenis, bizarre ceremonies met bloedige slachting van tientallen varkens, dode baby’s die in bomen worden bijgezet en het dodenritueel van de tautau-poppen. Maar ook de muziek werd niet vergeten met een bezoek aan een internaat waar de kinderen ons onthaalden op een mooi concert op bamboe-instrumenten en percussie. Daarna naar Sengkang en een prachtige tocht over het meer van Tempe en de drijvende vissershuizen daar.

Wouter gaf een privéconcert op de laatste avond in Sengkang en werd tot ieders verrassing bijgestaan door onze gids en een hotelmedewerker. De laatste dagen werden doorgebracht aan het witte strand van Bira. Schitterend gelegen aan zee en een heerlijk oord voor relaxen, een vaartocht naar een eiland voor zwemmen, snorkelen en natuurlijk heerlijk eten. Hier hielden we ook onze slotavond met natuurlijk ook een optreden van Wouter. Van Bira met onze bus naar Makassar voor nog een kort bezoek en daarna naar de luchthaven voor de reis naar Jakarta en de vervolgvlucht naar Schiphol.

Een onvergetelijke reis, een aaneenschakeling van hoogtepunten, kennismaking met indrukwekkende natuur en cultuur, met de lokale bevolking en het leven van gewone mensen die dagelijks in de weer zijn om hun kostje te verdienen. Merapi heeft ons met deze Roots&Music-reis weer kennis laten maken met roots van onszelf of anderen, met krontjong, gamelan, anklung en andere muziek en met de vele gezichten van Indonesië.

Indonesië: ‘een land dat je nooit meer loslaat’.

Wouter Muller

3

Deel

Geen reacties

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>